Investigatia originala de la care am plecat a fost publicata original de investigatori.ro in 2022.
Ce a urmat:
Premierul Ciucă, fost șef al Armatei Române, despre scandalul kerosenului care a stricat MIG-urile: Acum aud pentru prima dată / Nu cunosc subiectul și nu pot să comentez
G4Media • 5 OCTOMBRIE 2022
Premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării și fost șef al Statului Major General al Armatei Române, a declarat miercuri că nu cunoaște cazul achiziției de kerosen de proastă calitate care ar fi provocat defectarea mai multe avioane de vânătoare MIG ale forțelor aeriene.
”Cu scuzele de rigoare, nu cunosc subiectul și nu pot să comentez. Deci acum aud pentru prima dată. Nu cred că poate fi vorba despre combustibil de proastă calitate pentru că nu cred că cineva își poate permite să se joace cu un astfel de subiect”, a declarat miercuri la Alba Iulia premierul Ciucă, atunci când a fost întrebat de un reporter despre acest subiect.
Reamintim că Armata Română a fost înșelată cu trei vapoare pline cu kerosen de proastă calitate, după cum reiese din motivarea Curții de Apel Ploiești în dosarul prin care celor doi inculpați din dosar le-a fost ridicat controlul judiciar. Prejudiciul final adus Armatei Române ar fi de peste 30 de milioane de lei, adică mai bine de 6,5 milioane de euro.
Conform gândul.ro, care a prezentat informațiile în exclusivitate, în motivarea menținerii sechestrului pus pe averea unei femei, judecătorii Curții de Apel Ploiești au explicat întregul mecanism al afacerii prin care Ministerul Apărării Naționale a fost prejudiciat cu suma menționată, iar mai multe avioane de vânătoare s-au stricat și au avut nevoie de reparații la Aerostar Bacău.
Judecătorii arată că în 27 februarie 2018, SC Jetfly Hub, condusă de omul de afaceri Cristian Berendel, a încheiat cu MApN, pentru o perioadă de patru ani, un acord cadru prin care societatea urma să furnizeze combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unități militare.
Prin contract, s-a convenit livrarea a două tipuri de kerosen, respectiv Jet Al şi Jet Al Premium. Conform caietului de sarcini, diferenţa între cele două tipuri de carburanţi era reprezentată de nivelurile impuse cu privire la trei parametri.
Conform anchetatorilor, pentru a câștiga încrederea Armatei, primul transport a fost conform contractului și a fost adus în Portul Constanța cu nava Evia Petrol. Ce nu știau, însă, reprezentanții MApN, era că în același port acostase cu mult timp înainte, încă din octombrie 2017, un vapor grecesc, încărcat cu kerosen ieftin, de proastă calitate.
Ca urmare, după ce primul transport a fost livrat, afaceriștii ar fi continuat să trimită către rezervoarele MApN din această navă. Mai apoi, potrivit anchetatorilor, alte două nave au adus în țară kerosen procesat în Grecia și Turcia, neconform cu cel achitat de Armata Română.
Firma care a vândut combustil de proastă calitate Armatei, legături cu un fost ministru al Apărării și consilier prezidențial
Radio Europa Libera, 06 octombrie, 2022
Director la firma acuzată că a vândut kerosen de proastă calitate Armatei Române, fapt ce a produs defectarea unor aeronave de luptă MiG-21 Lancer, este Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, din decembrie 2018, în cabinetul condus de Emil Boc.
Fostul ministru al Apărării Mihai Stănișoară a renunțat la politică în 2015. În 2019, a fost angajat de firma Jetfly Hub SRL, care avea relații contractuale cu ministerul pe care îl condusese anterior. Stănișoară a fost încadrat ca director de dezvoltare, funcție pe care o ocupă și în prezent.
Mihai Stănișoară a intrat în politica de la București ca deputat de Mehedinți în 2000, din partea Partidului Democrat condus de Traian Băsescu, iar în legislatura 2008-2012 a fost senator. În 2007, a fost consilier prezidențial în probleme de securitate națională, iar din decembrie 2008, ministru al Apărării în guvernul Emil Boc, devenit președinte al PDL.
Europa Liberă a aflat că fostul ministru este partener de afaceri, într-o altă firmă, și cu proprietarul firmei Jetfly Hub, Dan Berendel. Acesta din urmă este inculpat într-un dosar al DIICOT, după ce a vândut cantități mari de combustibil de proastă calitate Armatei, fapt ce a dus la defectarea unor aeronave militare.
Jetfly Hub SRL este societatea care a câștigat, în 2018, un contract în valoare de 420 milioane de lei pentru a alimenta cu kerosen avioanele Armatei Române. Aceasta este deținută de o altă firmă, Master Chem Oil DMCC, înregistrată în Dubai, firmă care la rândul ei este deținută de Dan Florin Berendel.
Jetfly Hub este administrată de un anume Marian Claudiu Ghizdăvescu. Potrivit declarației de avere din septembrie 2020, Ghizdăvescu a fost director general al RO-Armycatering SA, societate de stat care prepară mâncare pentru Armata Română.
Potrivit site-ului firmei, RO-Armycatering este o filială a C.N.Romtehnica S.A, o altă firmă de stat, și este „specializată în activități de hrănire şi prestează servicii cu prioritate pentru personalul Armatei României”.
Share this post